Stoofpotje

11/06/2024 Bereidingstijd: 2 u.
Stoofpotje

Stoofpotje van rundsvlees.


Vleesgerechten


Ingrediënten

Bereidingswijze

 1. Pel de uien en versnipper ze naar gewenste grote.
 2. Verhit een grote stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. (Bak ze glazig en zeker niet bruin)
 3. Verhit een braadpan op een stevig vuur, en smelt er een klontje boter in.
 4. Schroei de stukken vlees toe in de braadpan, tot ze mooi bruin gebakken zijn aan alle zijden. Kruid het vlees tijdens het bakken met de stoofvleeskruiden. Beter in kleinere hoeveelheden vlees bakken zodat het vlees mooi aanbraad. Bij het aanbraden van te veel vlees ineens bestaat de mogelijkheid dat je veel vocht verliest en het vlees begint te koken ipv te braden. 
 5. Doe de gebraden stukjes vlees in de stoofpot bij de uien.
 6. Nu is het moment om de laurierbladeren toe te voegen.
 7. In de braadpan met aanbaksels schenk je daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los, terwijl het bier aan de kook gebracht wordt.
 8. Zodra het bier kookt en het aanbaksel is losgeweekt, giet je de hele inhoud van de pan in de stoofpot met vlees en ajuin. 
 9. Besmeer een grote snee brood royaal met mosterd. (Je kan gerust ook twee kleine boterhammen gebruiken.) Leg de boterham in de pot, bovenop het vlees, met de zijde met mosterd naar onder.
 10. Laat het stoofvlees twee tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur zonder deksel. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
 11. We lossen de bruine saus op met water en gieten dit beetje bij beetje bij het kokende stoofvlees. Naar wens kan je nog water toevoegen indien de saus te dik is.
 12. Proef en voeg naar smaak nog wat stoofvleeskruiden toe.

Deel: